Hoşunuza gidecek birbirinden güzel ve farklı geyik dövmesi modelleri ve anlamları.

Türklerde kullanılan en eski sembollerden biri olan geyik, şaman törenlerinde biçimine girilen hayvan ata ya da ruh olarak biliniyor. Şaman elbiselerinde ve davullarında simgesel olarak da kullanılmıştır.Geyiğin birçok anlamı İslamiyet’ten sonra da devam etmiştir. Bolluk, bereket ve refahın sembolü olan bu hayvan kimi zaman yol gösterici kimi zaman da mübarek bir binek hayvanı olarak kabul görmüştür.
Türk mitolojisinde ve efsanelerinde geyik motifine sıkça rastlanmaktadır. Sadece efsanelerde değil, şarkılarda, türkülerde, halı-kilim desenlerinde, dilimizde, edebiyatımızda da günümüze kadar ulaşmıştır geyik motifleri.
Örneğin edebiyatta benzetme unsuru olarak kullanıldığında geyiğin şu özelliklerinden yararlanılır; Sevimli, çevik, hassas ve içli bir hayvandır. İnce zarif bir vücuda sahip ve ürkektir. İnsandan kaçar, peşinden sürüklediği insanı dermansız bırakır. Tenha yerlerde yaşar. Avlayan iflah olmaz, avlanmış geyiğin gittiği ev perişan olur, yerinde ot bitmez.
Mukaddes bir hayvandır. Kurt gibi aniden ortaya çıkar ve çoğu kez insanlara doğru yolu gösterir. Birdenbire ortadan kaybolur. Mutlu sona erdiricidir. Sevgi perisidir. Totemdir, ruhların üzerinde dolaştığı ilahi bir varlıktır. Tanrı’nın elçisidir. Gökte dolaşan yarı ilahi yaratıktır.
Birbirinden Güzel Geyik Dövmesi Modelleri

Tarihi ve mitolojik anlamlarının dışında geyik dövmesi; güzelliği, zarafeti, naifliği ve bunların dışında iyi ebeveynler oldukları için anneliği ve doğurganlığı, yani aslında bereketi de temsil ederler.
Genel olarak geyik dövmeleri sevgiyi, iyiliği, barışı, yardım severliği, yeniden doğuşu ve bazı zamanlarda insanlara yol gösteren bir hayvan olmasından dolayı rehberliği temsil etmektedir.

Bazı eski geleneklerde, kötü ruhların eve girmesini önlemek için kapı üstlerine geyik boynuzu asılırdı. Hatta bazı küçük yörelerde bu gelenek devan etmekte. Geyik boynuzu dövmeleri de benzer bir anlam için kullanılabilir.

























































COMMENTS